Putarine u regionu: Najniže u Srbiji

Bez autora
Jun 06 2013

Najviše cene za korišćenje autoputeva u zemljama regiona plaćaju vozači u Bosni i Hercegovini, dok su najjeftinije putarine u Makedoniji i Srbiji.Putarine u BiH po kilometru, u proseku, za putnicka vozila iznose 0,12 KM, odnosno 0,061 evro, što je ubedljivo najveća cena u celom regionu, dok s druge strane, najjeftinija putarina je Makedoniji, gde ona iznosi 0,02 evra po kilometru.

Putarine u regionu: Najniže u SrbijiNajviše cene za korišćenje autoputeva u zemljama regiona plaćaju vozači u Bosni i Hercegovini, dok su najjeftinije putarine u Makedoniji i Srbiji.

Putarine u BiH po kilometru, u proseku, za putnicka vozila iznose 0,12 KM, odnosno 0,061 evro, što je ubedljivo najveća cena u celom regionu, dok s druge strane, najjeftinija putarina je Makedoniji, gde ona iznosi 0,02 evra po kilometru, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija, prenosi portal Analitika.

Posle Makedonije, najjeftinija putarina u regionu je u Srbiji, gde vozači plaćaju 0,035 evra po predjenom kilometru. Tako vozači u Srbiji za 450 kilometara korišćenja autoputa od Subotice do Niša plaćaju 13,5 evra. Cena putarine u Srbiji je medju najjeftinijima u poredjenju sa ostalim zemljama užeg i šireg regiona i nije se menjala od 2008. godine.

U Makedoniji vozači na deonici autoputa Skoplje-Petrovec u dužini od 25 kilometara plaćaju 30 makedonskih dinara, što je 0,49 evra.

Cena naknade za korišćenje najduže relacije autoputa u BiH Jošanica – Kakanj, u dužini od 45 kilometara iznosi od 5,4 konvertibilne marke (2,7 evra) za prvu, do 21,6 KM (10,8 evra) za četvrtu kategoriju vozila.

Cena putarine u BiH je tri puta skuplja nego putarina u Makedoniji, dok vozači u BiH plaćaju skoro dva puta skuplju putarinu od one koju plaćaju vozači u Srbiji.

Od ostalih zemalja u regionu, cena putarine po kilometru u Hrvatskoj u proseku je 0,055 evra. Naprimer, cena putarine za 409 kilometara autoputa od Zagreba do Splita košta 21 evro.

Takodje, u mnogim zemljama Evrope korisnici autoputeva imaju mogućnost da po vrlo povoljnim cenama, ako se ima u vidu visok životni standard tamošnjih gradjana, koriste autoputeve visokog kvaliteta.

Tako vinjeta za godišnje korišćenje autoputeva u Austriji košta 76,2 evra, a vinjeta za deset dana korišćenje autoputa u toj zemlji košta svega 7,9 evra.

Takodje, sedmična vinjeta za korišćenje autoputeva u Madjarskoj košta 6,5 evra, u Slovačkoj 7 evra i Bugarskoj 5 evra.

Cena korišćenja autoputeva u Turskoj je jedna od najnižih u Evropi, pa putarina na deonici od Istanbula od Ankare dugoj 380,6 km košta 15 evra, odnosno svega 0,039 evra po kilometru.

Strucnjaci tvrde da se zbog vinjeta stvara privid jeftine putarine u pojedinim zemljama, pa su u Evropskoj uniji odlučili da se one ukinu 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik